Confesiuni




POVESTEA ANOREXIEI MELE
Cat de greu pare pentru mine acum sa rememorez anumite momente din viata mea ! Multi ani am  crezut ca am avut o copilarie normala, probabil fericita, cum ar fi bine sa aiba toti copii. Aveam in jurul meu parintii, bunicii, chiar si o strabunica, prieteni de joaca, jucarii, curtea bunicilor plina de verdeata ,camera mea, colegii de scoala, tot ce se presupunea ca ar fi fost deajuns pentru a deveni o femeie implinita, stapana pe sine, capabila in orice moment sa se descurce cu situatiile si experientele pe care viata ni le scoate in cale.
Mereu mi se spunea ca sunt desteapta, ca pot mult mai mult, ca trebuie sa demonstrez cat sunt de capabila. Imi aduc aminte cum bunicul meu pe cand aveam 5 ani (inca nu eram la scoala sau gradinita) imi dadea exercitii de matematica pe care apoi le corecta si cand greseam ma certa. Eram ingrozita de acele exercitii, plangeam, si bunica, care nu avea multa scoala incerca sa ma ajute dar nu reusea  intotdeauna. Plangeam facand acele exercitii. Daca reuseam sa le fac bine primeam recompense in dulciuri. Dar eu, desi imi placeau acele dulciuri nu le doream. Asa am inceput sa am probleme in a manca cum trebuie. Refuzam sa merg la masa, sa manac tot (asa cum imi cereau parintii), ajunsese sa fie un adevarat chin tot ce tinea de mancare. Pe la varsta de 11 ani am inceput sa ma dezvolt fizic si sa ma vad grasa si urata. Imi era rusine de cum arat cu toate ca eram un copil normal la greutate.
In perioada liceului parintii imi lasau in frigider, in craticioare, portii de mancare pentru cand ma intorceam de la ore.  Ajungeam acasa si primul lucru pe care il faceam era sa murdaresc farfuriile si sa arunc mancarea in chiuveta sau toaleta, mintind apoi ca am mancat. Aruncam si pachetelul cu mancare pe care mi-l dadeau pentru scoala. Ajunsesem practic sa manac o data pe zi (seara) cand nu aveam incotro pentru ca cina o luam impreuna cu parinti. Trebuia sa manac mult pentru ca devenisem slabuta si ai mei insistau sa manac mai mult. In acele momente eu ma gandeam doar la cum o sa arunc a doua zi mancarea ca sa nu ma ingras.
Acum, imi dau seama cat de emotiva devenisem, cat de interiorizata, cat de departata de familie, de colegi, de cei din jurul meu pentru a nu lasa sa se vada cat sufar, ma simteam extrem de singura. Anxietatea imi crestea si aveam frustrari fata de cum arat. Mereu mi se parea ca sunt mult prea grasa. Mi se parea ca ideal pentru o femeie este sa fie cat mai slaba. Ma cantaream mai mereu. Chiar si acum, dupa atatia ani obsesia pentru a ma incadra intro anumita greutate este prezenta. Imi urmaresc silueta in vitrinele magazinelor si ma analizez cautand sa vad cat sunt de slaba fata de celelalte femei (caci acum am trecut de 40 de ani).
Mintea este unul dintre cele mai valoroase bunuri ale noastre dar si cel mai mare dusman. Adeseori ne definim prin gandurile noastre si mintea lucreaza ca o “moara” , macina ceea ce ii dai. Daca gandirea este pozitiva si noi ne simtim mai bine decat atunci cand ne afundam in frustrari, resentimente.
Nu am ajuns femeia de cariera pe care si-o doreau parintii mei, nici la capitolul familie nu stau prea grozav. Dar am invatat ca granita intre o persoana normala si una anorexica este foarte ingusta. Desi ceilalti imi spun ca arat normal pentru varsta si inaltimea mea eu tot mai am in minte ca nu sunt atat de slaba pe cat as vrea.
In 1992 (aveam 25 ani) mama mea a murit de cancer, dupa o suferinta de aproape 2 ani. In acesti 2 ani de zile am incercat sa luptam cu boala care o macina si ale carei efecte lasau urme adanci in sufletul ei si al nostru, in special al meu care toata viata o vazusem ca singurul sprijin si omul cel mai apropiat mie. Se stingea incet, in tacere, cu toate ca durerile erau atroce si folosea medicamentele cele puternice care existau la acea vreme pe piata pentru calmarea durerilor. Sedintele de chimioterapie, pierderea parului, starile de slabicune, erau groaznice. Parca muream o data cu ea. Atunci am simtit revolta, neputinta  si disperarea de a nu avea cum sa o ajut. Am trecut greu peste moartea ei. Emotional eram la pamant. Ma simteam parasita. Am devenit incrancenata intro lupta surda cu viata si cu oameni din jurul meu. Mi-am construit ziduri si am pus bariere intre mine si ceilalti, nu doream sa ma mai atasez de nimeni ca sa nu sufar. Sentimentele de singuratate si neincredere m-au facut sa ma retrag si sa ma instrainez de familie si prieteni.
Lucrurile au luat o intorsatura grava in viata mea in anul 2007 cand in urma unor probleme la servici am ajuns sa cantaresc mai putin de 40 kg si sa ma confrunt cu o depresie puternica pe care chiar si acum incerc sa o depasesc. A urmat o internare “fortata” la spitalul Obregia peste care nu am reusit sa trec si de care cand imi aduc aminte ma intristez pentru ca nu a rezolvat problemele mele ci le-a “inecat” in doze masive de medicamente si a adus resentimente puternice fata de cei din anturajul apropiat, in special fata de tatal meu. Acest eveniment a declansat probleme de consum excesiv de alcool si a accentuat anorexia (acum stiu ca alcoolul avea destule calorii si imi dadea senzatia de satietate). Apoi timpul parca a incremenit si am uitat sa rad.
Moartea destul de neasteptata a tatalui meu in 2009 la doar 2 luni dupa diagnosticarea de cancer pulmonar a inrautatit lucrurile. Am ramas fara nici o ruda apropiata, pierduta intr-o lume pe care nu o intelegeam si in care nu doream sa traiesc. M-am afundat in alcool si anorexia a devenit ceva obisnuit.
Am incercat sa trec peste aceste evenimente din viata mea si sa gasesc puterea de a merge mai departe dar nu am reusit de una singura. Solutia si ajutorul au venit de la prietenii mei apropiati care dupa un an m-au dus la un doctorul specialist in dependente care m-a indrumat catre AA, la vremea respectiva neexistant in Romania un grup de suport pentru cei cu tulburari alimentare.
Atunci am gasit ghidarea si intelegerea de care aveam nevoie, explicatii despre ce se intampla cu boala mea (caci dependentele mele sunt boli) si modul cum sa lucrez la ele (prin programul celor 12 Pasi). Sa fac pace cu mine, cu Puterea Superioara pe care eram atat de incrancenata, sa redevin o persoana normala.
Asta vara (iunie 2012) am primit un telefon de la prietena mea D, care ma anunta ca s-a infiintat grupul de suport pentru persoane  cu tulburari alimentare. Am fost foarte incantata. Tocmai plecam in concediu si abia asteptam sa revin sa ajung la intrunirile grupului. Stiam ca locul meu este acolo pentru ca echilibrul pe care l-am gasit este inca fragil si ca imposibilitatea mea de a ma hrani corect se datoreaza unor dezechilibre emotionale. Si ca acumularea resentimentelor, gandurilor negative, nesigurantei in propria persoana fac ca dupa 2-3 linguri de mancare sa am senzatia ca deja sunt satula.
Am inceput de atunci sa merg la intalnirile grupului TAA. Suntem la inceput dar ma bucur sa aflu cum sa mentin un echilbru in ceea ce fac si felul cum pot sa rezolv problema anorexiei mele. Mai am inca comportamente atat de caracteristice persoanelor anorexice si anume sa arunc mancarea, sa ma cantaresc foarte des, sa ocolesc multe feluri de mancare doar pentru ca le consider ca fiind prea consistente si m-as putea ingrasa de la ele. Acum stiu ca aceste manifestari sunt gresite si ca anorexia si infometarea nu sunt o solutie pentru problemele mele din viata de zi cu zi.
Pe parcursul procesului de vindecare cautam sa ne redescoperim pe noi insine. A reface inseamna pentru noi a regasi, a identifica adevarata noastra natura. Problemele fizice, emotionale, mentale si spirituale nerezolvate ne imboldesc sa le constientizam. Dependentele amortizeaza problemele reale si contribuie la cautarea compulsiva a alinarii. Cand indepartam dependentele, indepartam acel strat izolator care functiona pentru a ne proteja de suferinta. Daca nu gasim o cale de a lucra cu aceste emotii si experiente si de a le elimina, ele ne vor afecta direct sau chiar ne vor controla comportamentul.
Trebuie sa credem ca putem sa invatam sa traim normal daca avem rabdare cu noi si cu ceilalti. Chiar daca avem momente in care ne simtim descurajati si dezorienati, idea este sa continuam, sa nu abandonam progresul catre o viata normala, mai echilibrata. Sa fim mereu vigilenti pentru a nu recadea in vechile obiceiuri pe care singuri le-am sadit, sa ne pastram speranta in mai bine.




                                    FRUMOASĂ AFARĂ ŞI ÎNAUNTRU
Cum să povestesc în câteva rânduri istoria a 15 ani şi jumătate de Overeaters Anonymous? Cum aş putea să descriu şapte ani de abstinenţă după cei opt ani de trecere de la sfidare, disperare şi supunere la program? Cum să vă povestesc recunoştinţa sufletului meu pentru miracolele de abundenţă, bucurie, sănătate, forţă şi putere din viaţa mea de astăzi? Îmi trăiam viaţa în insecuritate, veşnic îndoindu-mă de mine însămi, în boală cronică, în compulsie şi obezitate.
Când lumea se uită la mine astăzi, vede o femeie suplă, înaltă şi atrăgătoare. Pare-se că în mine există o calitate pe care mulţi o definesc ca fiind “ frumoasă ”. Nu este vorba de aparenţa mea exterioară, mai degrabă ceva interior care provine din trăirea celor Doisprezece Paşi cât pot şi ştiu eu de bine. Nu mi-aş fi închipuit un asemenea dar. Când visam cu ochii deschişi sau “ mă rugam ”,  era pentru a deveni slabă prin magie şi pentru ca Făt Frumos să mă găsească. M-am rugat pentru banii necesari pentru plata facturilor, pentru un voiaj, pentru a cumpăra o maşină nouă şi aşa mai departe. Cine se gândea să se roage pentru o plenitudine interioară care să poată  determina un colon spastic să reacţioneze normal, sau să controleze cârceii cronici de la un picior, precum şi durerile de spinare si palpitaţiile, şi să indepărteze dorinţa de făină şi zahăr rafinat? Asta înseamnă a cere miracole.
Tot ce îmi doream era o casă frumoasă, o şcoală bună pentru copiii mei, două maşini în garaj şi să fiu frumoasă sâmbăta seara. Rugându-mă specific pentru aceste lucruri, limitam pătrunderea binelui în viaţa mea, în schimb spoream şi dădeam putere negativităţii. A fost nevoie de mulţi ani pentru a înţelege acest lucru, iar darul “ vieţii din viaţă ” a fost greu de cucerit pentru mine.
Timp de mulţi ani am încercat din răsputeri să demonstrez că după ce voi fi devenit slabă, voi putea să mănânc orice aş vrut, oricând aş fi vrut. Întotdeauna am recăpătat greutatea pierdută, şi câteva kilograme in plus, nemaiputând să port aceleaşi haine de la un sezon la altul, şi stând tot timpul la regim, şi dacă mâncam şi dacă făceam foamea. Am cunoscut durerea şi umilinţa de a nu putea participa la activităţiile sportive, batjocura celorlalţi copiii sau a profesorilor, a vânzătoarelor din magazine, a străinilor dar şi a prietenilor. Chiar dacă recuperarea mea nu este ceva unicat in OA, cunoaşterea relelor specifice de care m-am vindecat poate ajuta cititorul să înţeleagă mai bine. Din câte îmi aduc aminte aceste rele erau: obsesia mâncării, sindromul yo-yo al greutăţii, cântarul care îmi domina viaţa, mărimea la haine ca unitate de măsură a valoarei mele, a trăi cu cincisprezece pastile pe zi ( amfetamine, diuretice şi laxative ), fumarea a trei pachete de ţigări pe zi, a bea zece-cincisprezece cutii de suc pe zi, a bea vreo cincisprezece căni de cafea pe zi, a mesteca vreo trei pachete de gumă americană fără zahar pe zi, cârceii cronici la picioare, durerea cronică a şezutului, nevoia cronică de somn şi colon spastic.
Aceste simptome erau un stil de viaţă pentru mine. Credeam cu fermitate in ele. Mă încătuşam veşnic în sentimentul de vinovăţie şi faliment, impiedicandu-ma să ating lucrurile bune care erau în interiorul meu. Chiar dacă pot spune că am trăit momente de plăcere senzuală mare, profunda frică pe care o aveam în mine mă ducea într-un mod nimicitor să ating noi străfunduri. Era un preţ pe care mă asteptam că mai devreme sau mai tarziu  l-as fi plătit pentru agonisirea mea şi pentru ataşarea mea la lucrurile materiale.
Alergarea mea după bunurile lumeşti şi după gratificările senzuale  m-au distrat şi m-au înfruptat destul de bine, iar aceste lucruri au rămas tipărite cu dragoste în amintirile mele. Dar preţul pe care a trebuit să îl platesc în termeni de ură pentru mine, furie către copiii mei şi o stare de sănătate precară ( nu reuşeam să mă simt într-adevăr bine dacă nu foloseam vreo substanţă sau dacă nu făceam dragoste ) era prea mare.
Într-o zi alergatul meu a luat sfârşit. Nu ştiu cum şi nu ştiu când s-a oprit, s-a întâmplat în etape, centimetru după centimetru, kilogram după kilogram. Într-o zi, după doi ani de abstinenţă riguroasă şi de frică de mâncare, m-am trezit şi mi-am dat seama că nu mai trebuia să îmi fie frică de făină şi de zahăr. Nu mai îmi aduc aminte momentul sau procedeul prin care aceste dependenţe mi-au fost îndepărtate. Ştiu doar că atunci când am încetat în încercarea mea de a controla programul de ştergere a compulsiilor mele, doar atunci aceste din urmă au fost îndepartate.
Astăzi sărbătoresc şapte ani de abstinenţă, pe care i-am acumulat, prin voinţa Domnului, trăind fiecare zi la randul ei. Ce înseamnă acest lucru pentru mine? Am ajuns să înţeleg că, în OA, nu putem avea absoluta şi perfecta abstinenţă pe care o pot avea cei de la AA. Abstinenţa poate fi ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Abstinenţa mea se schimbă şi creşte în continuu, aşa cum eu mă schimb şi mă fac mare pentru a întâmpina lumea şi pe Dumnezeu.
Ceea ce pentru mine a funcţionat la începutul anilor mei petrecuţi în OA nu mai este de actualitate: a trebuit să invăţ că urmarirea strictă a orişicarui plan alimentar era o nebunie dacă speram apoi să mă pot dezvolta în curentul principal al vieţii.
Astăzi sunt aşa de plină de iubire si recunoştinţă pentru înţelegerea a ce înseamnă  abstinenţă în cazul meu încât îmi este greu să descriu ce simt. Cred că abstinenţa poate fi orice dorim noi să fie, atâta timp cât suntem oneşti cu noi înşine.
Am ajuns să cunosc corpul meu, în interior şi în exterior, mai bine decât ar putea să-l cunoască vreodată orice medic. În şapte ani nu am fost bolnavă decât atunci când am avut o uşoară gripă şi o mică răceală. Cu toate acestea, binenţeles că mă duc să fac controalele medicale şi că nu rejectez valoarea ştiinţei medicale.
Astăzi menţin pierderea greutătii de 36 kg menţinandu-mă în program. Cei Doisprezece Paşi sunt pentru mine un stil de viaţă care atinge toate domeniile vieţii mele. Acum un an, soţul meu a venit pentru prima dată la grup dupa 9 ani de rezistenţă. Tocmai a completat primul an de abstinenţă  şi a pierdut 30 kg. Fata mea acum este în OA şi participă activ la programul nostru pentru adolescenţi. Acest lucru este un miracol în viaţa noastră  şi suntem recunoscători pentru abundenţa care ne-a fost dată.
Astăzi ştiu că am o personalitate compulsivă ( adictibilă ) şi că din când în când boala mea  va ieşi şi se va arăta. Acest lucru nu înseamnă ca sunt un faliment. Înseamnă că mi se poate înapoia sănătatea dacă aleg Puterea Superioară. În timp ce mâncarea nu mai este o problemă şi ca multe alte manifestări exterioare mi-au fost indepărtate, boala se mai face simţită pe şest în furtuni emotive sau incapacitatea de a se adapta. Aceasta este natura vieţii iar eu mă ridic lucrând prin fiecare experienţă.
Există multe lucruri care “ merg bine ” în mine astăzi, începând cu Puterea Superioară care lucrează în viaţa mea. Este o Putere înlăuntrul meu, o formă a mea mai înaltă, pe care aleg să o numesc Dumnezeu. Dumnezeu în viaţa mea se exprimă prin multe canale, iar eu am o staţie de recepţie care a rămas pornită tot timpul, mulţumită programului. Câteva canale prin care Îl primesc pe Dumnezeu sunt muzica, poezia, literatura, arta, dansul, lumea, natura, forţele binelui din univers şi iubirea. În viaţa mea Iubirea este cu certitudine expresia unei Puteri Superioare.
Astăzi pot da şi primi iubire, şi ştiu că, multumit lui Dumnezeu, sunt o femeie frumoasă înauntru şi afară.